Wat is social media marketing?
22 augustus 2022 
3 min. leestijd

Wat is social media marketing?

Anno 2022 is iedereen wel te vinden op social media. En vaak ook op meerdere platformen. Social media worden grotendeels gebruikt om foto’s en video’s uit je privéleven te delen, maar daarnaast zijn social media ook een goede plek om je zakelijk te uiten. Het wordt zakelijk gebruikt door bedrijven om hun product of dienst te verkopen of om te laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Die uitingen via social media heet social media marketing. Deze uitingen kunnen zowel onbetaald als betaald worden uitgevoerd.

Onbetaalde social media marketing

Als je als bedrijf foto’s en video’s op social media plaatst waarin je iets vertelt over je product of dienst, dan is dit ook een vorm van social media marketing. Dit zijn marketinguitingen die geen geld kosten, maar die wel gelden als marketinguitingen. Dit kost echter wel veel tijd om op te bouwen. Als je een account hebt op social media, duurt het lang voordat deze compleet gevuld staat. Door telkens je product of dienst aan te prijzen bij je volgers, worden deze ook verkocht. Je ziet veel influencers met een eigen bedrijf hun product of dienst verkopen op social media, door simpelweg foto’s, video’s of zogeheten stories te plaatsen. Hier betalen zij geen geld voor, maar door hun grote bereik worden deze producten en diensten tóch verkocht. Door dagelijks content te maken en te plaatsen op social media, bouw je vanzelf een groot bereik op.

Betaalde social media marketing

Iets wat minder tijd maar wel geld kost, is betaalde social media marketing. Dit zijn betaalde advertenties die worden geplaatst op social media. Dit kunnen ook foto’s en video’s zijn en worden geplaatst als bericht op je zogeheten feed en in de stories. Het idee is enigszins hetzelfde als bij onbetaalde social media marketing, maar hierbij kan je je doelgroep beter specificeren en hier betaal je geld voor. Daarentegen kost het minder tijd dan onbetaalde social media marketing en is het op korte termijn sneller in gang te zetten.

Bij onbetaalde social media marketing zien je eigen volgers je foto’s en video’s, maar bij betaalde social media marketing geef je je doelgroep op bij het instellen van de advertentie. Deze advertentie wordt dan weergegeven aan die doelgroep op dat social media platform. Deze mensen vallen binnen jouw gewenste doelgroep, maar volgen jou vaak niet op social media. Op deze manier doe je uitingen buiten je eigen netwerk en volgers.

Welke soort social media marketing werkt het beste?

Er is niet één manier die het beste werkt. Beide werken goed op een eigen manier. Als je volgers hebt op je social media waarvan het grote deel binnen jouw doelgroep valt, is onbetaalde social media marketing een prima manier om jouw product of dienst te promoten. Je kunt dit natuurlijk aanvullen door ook betaalde social media marketing uit te voeren. 

Het is ook mogelijk dat je een doelgroep hebt die wel op social media te vinden is, maar jouw bedrijfsaccount niet volgen. Je kunt deze mensen dan alsnog bereiken door advertenties te maken en deze te richten op die doelgroep.

Tot slot is het ook situationeel welke soort social media marketing het beste voor je werkt. Het hangt af van de tijd die je voor social media over hebt en voor de grootte van je team in je bedrijf. Ben je eigenaar van een bedrijf en doe je alles zelf, dan heb je minder tijd voor je marketinguitingen. In dat geval kan je beter gebruik maken van betaalde social media marketing, omdat dit in verhouding sneller gerealiseerd kan worden dan onbetaalde social media marketing.

Als je eigenaar bent van een bedrijf en voor marketing een groot team om je heen hebt, kan je wellicht beter gebruik maken van onbetaalde social media marketing. Je hebt hierdoor de tijd en de mensen om deze uitingen te plaatsen. Ook hierbij is het slim om dit aan te vullen met betaalde social media marketing.

Over de schrijver
Ik ben Ralph Frey, eigenaar van GoFain. Bij GoFain ontzorgen wij bedrijven van hun online marketing, waarbij we ons focussen op content marketing, webdesign en social media marketing. We verlenen op een persoonlijke wijze onze diensten en komen graag eens langs om kennis te maken.
Reactie plaatsen