Wat is online marketing?
21 augustus 2022 
2 min. leestijd

Wat is online marketing?

Online marketing is in de huidige maatschappij niet meer weg te denken uit de zakelijke wereld. Maar wat houdt online marketing precies in en hoe kan jij dit zelf gebruiken voor jouw bedrijf?

Online marketing is simpelweg gezegd het uiten van je marketing op een online platform. Bekende platformen waar dit op gebeurt, zijn Google, Facebook, Instagram, LinkedIn en tegenwoordig zelfs op TikTok en Snapchat. Maar ook een website valt onder online marketing. Marketinguitingen kosten vaak veel geld, maar bij online marketing is dit niet altijd zo. Je kunt online marketing zowel onbetaald als betaald uitvoeren. Het verschil is vaak dat onbetaalde online marketing vaak op lange termijn is en langer duurt om op te zetten, terwijl betaalde marketing ook op korte termijn in te zetten is. Het beste voor je bedrijf is om beide online marketing in te zetten. 

Onbetaalde online marketing

Als je met je bedrijfsaccount iets plaatst op social media, dan wordt dit ook gezien als online marketing. Je plaatst namelijk iets met een bepaald doel voor je bedrijf. Bijvoorbeeld mensen te informeren over een aanbieding, een nieuw product of een extra dienst. Je hebt als einddoel dan om jouw product of dienst te verkopen. 

In de inleiding van deze blog, las je dat ook een website valt onder online marketing. Een website bouwen kost wel geld, maar bezoekers naar je website toe krijgen hoeft niet altijd geld te kosten. Je kunt dit namelijk realiseren door je website SEO te optimaliseren. We hebben op onze website ook blogs geschreven over SEO, waarin we uitleggen wat dit is.

Betaalde online marketing

Naast onbetaalde online marketing, is er ook betaalde online marketing. Dit zijn advertenties die je plaatst op verschillende platformen. Je kunt advertenties plaatsen op social media, zoals op Facebook, Instagram en LinkedIn, maar ook op Google. In deze blog hebben we het eerder gehad over SEO, dit zijn de zoekresultaten die weergegeven worden, waarvoor niet betaald is. De zoekresultaten die je krijgt waar de adverteerder voor heeft betaald, heet SEA. SEA is een afkorting wat staat voor Search Engine Advertising en het betekent in het Nederlands: zoekmachine adverteren. Dit hoeft dus niet per se op Google te zijn, dit kan ook op Bing. Maar Google is de meest gebruikte zoekmachine, waardoor Google Ads ook het meest gebruikte platform is voor zoekmachine adverteren.

De kosten van betaalde online marketing liggen per platform verschillend. Over het algemeen is betaalde online marketing in verhouding niet heel duur. Op Facebook en Instagram heb je met enkele euro’s vaak al duizenden mensen bereikt. Op LinkedIn liggen deze kosten iets hoger. Op LinkedIn adverteer je als je je richt op B2B marketing. Omdat je hierbij je B2B-doelgroep nog specifieker kunt maken, is dit in verhouding wat duurder. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je kwalitatieve advertenties weergeeft en daar rendement uithaalt.

Adverteren op Google kost relatief ook wat meer geld. Maar ook hiervoor geldt dat je hierop je doelgroep specifieker kunt maken, waardoor er in verhouding betere resultaten behaald zullen worden. 

Voor zowel onbetaalde als betaalde online marketing is het van belang dat je kijkt op welk platformen je doelgroep te vinden is. Als je weet op welk platform of platformen dat is, dan kan je daarop je marketinguitingen uitvoeren. Je kunt hierop onbetaalde online marketing uitvoeren, maar daarnaast ook je te besteden marketingbudget op toepassen. Kijk hierbij goed op welk platform het grootste deel van je doelgroep zit, zodat je je budget goed besteedt. Verdeel je budget in procenten en verdeel die procenten over de platformen, zodat je je budget aan het juiste platform uitgeeft.

Over de schrijver
Ik ben Ralph Frey, eigenaar van GoFain. Bij GoFain ontzorgen wij bedrijven van hun online marketing, waarbij we ons focussen op content marketing, webdesign en social media marketing. We verlenen op een persoonlijke wijze onze diensten en komen graag eens langs om kennis te maken.
Reactie plaatsen