Het bepalen van je doelgroep is een van de eerste zaken die je doet als je een marketingstrategie gaat opzetten. Je moet namelijk weten op welke mensen je die strategie inzet en naar wie je je marketinguitingen doet. Hoe je je doelgroep bepaalt en hoe je hier slim gebruik van kunt maken, lees je in deze blog.
De doelgroep bepalen aan de hand van een aantal criteria
De doelgroep kan je bepalen aan de hand van een aantal criteria. Dit noem je marktsegmentatie. Dit doe je op basis van demografische criteria, geografische criteria, psychologische criteria en economische criteria.
Bij demografische criteria kijk je naar de leeftijd, het geslacht en de interesses van je doelgroep. Bij geografische criteria kijk je naar waar je doelgroep zich bevindt. Dit kan je zo specifiek of zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt. Bij psychologische criteria kijk je naar de persoonlijke kenmerken en de levensstijl van jouw doelgroep. Tot slot bepaal je de doelgroep aan de hand van economische criteria. Je kijkt hierbij naar het inkomen, de opleiding en de baan/functie van de doelgroep.
Om jouw doelgroep goed in kaart te brengen, kan je gebruik maken van een persona. Dat is een fictief persoon die jouw ideale klant aangeeft. Hierdoor heb je een overzichtelijk beeld van jouw doelgroep. Het maken van een persona bespreken we uitgebreider in de blog: ‘Het maken van een persona: hoe doe je dat?’.
Retargeting
Je hebt je doelgroep bepaalt, je hebt je marketinguitingen gedaan naar de doelgroep, je hebt veel mensen bereikt, een groot deel heeft op jouw website geklikt maar geen actie genomen, hoe overtuig je deze mensen dan om alsnog een actie te ondernemen? Simpel: benader de mensen die op jouw website zijn geweest en geen actie hebben genomen, nog een keer. Dit noem je retargeting. Je richt je dit keer niet op je hele doelgroep, maar alleen op de mensen die nog geen actie hebben genomen nadat ze op jouw website zijn geweest.
Conclusie
Het bepalen van je doelgroep is enorm belangrijk voor je marketingstrategie, omdat je je anders om niks richt. Je gaat dan marketinguitingen plaatsen naar mensen die toch geen aankoop zullen plaatsen. Simpelweg omdat ze totaal niet geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.