LinkedIn: het platform voor business-to-business marketing
11 augustus 2022 
2 min. leestijd

LinkedIn: het platform voor business-to-business marketing

Naast advertenties op Facebook en Instagram, is ook LinkedIn een goed platform voor de marketing van je bedrijf. Waarom dat is en welke voordelen LinkedIn heeft ten opzichte van Facebook en Instagram marketing, lees je in deze blog.

Waarvoor gebruik je LinkedIn?

Iedereen die LinkedIn kent, weet dat dit een zakelijk platform is. Dit is de digitale manier om te netwerken met mensen. Als mensen jouw bijdrage interessant vinden, zien de connecties van die mensen dat zij jouw bijdrage interessant vonden. Op deze manier kom je via via bij andere mensen terecht, waardoor je je netwerk steeds meer vergroot. 

Dit netwerk kan je vervolgens op veel manieren inzetten, omdat je netwerk jouw bijdrage kan delen, je via via in contact kan komen met een potentiële werkgever/werknemer of om de ontwikkelingen binnen je bedrijf te promoten.

Business-to-business

Platformen zoals Facebook of Instagram, worden grotendeels privé gebruikt. Er zijn natuurlijk ook zakelijke doeleinden, zoals adverteren. In tegenstelling tot Facebook en Instagram is LinkedIn meer gericht op Business-to-business (B2B) marketing. Bedrijven kunnen makkelijk gevonden door de locatie, de bedrijfstak en de bedrijfsgrootte. Ook kan je hierbij filteren op de bedrijven die een openstaande vacature hebben staan. Als je op Facebook en Instagram B2B wilt adverteren, dan geef je de interesse op van de persoon aan die je bereikt. Dit kan bijvoorbeeld ‘eigenaar’ zijn. Op LinkedIn kan je je daadwerkelijk richten op mensen die als functie ‘eigenaar’ hebben. Dit is concreter op de zakelijke markt, dan alleen een bepaalde interesse.

Business-to-consumer

LinkedIn staat bekend om B2B marketing, maar ook voor particulieren is LinkedIn een enorm bruikbaar platform. Als je een baan zoekt, kan je bedrijven makkelijker zoeken. Je kunt hierbij bedrijven selecteren op bedrijfstak, bedrijfsgrootte en of ze een vacature hebben openstaan. De mensen die op LinkedIn te vinden zijn kunnen ook een potentiële klant worden van je product of dienst. LinkedIn kan je dus ook inzetten voor het verkopen van je product of dienst.

Adverteren op LinkedIn

Het adverteren op LinkedIn werkt over het algemeen hetzelfde als op Facebook en Instagram. Je stelt hierbij ook een marketingdoelstelling, doelgroep, budget en planning in. Je kan je hierbij makkelijker richten op bedrijven, in plaats van alleen particulieren. Een verkoop van een product of dienst hoeft natuurlijk niet altijd aan een particulier zijn, maar dit kan ook aan een bedrijf zijn. Door te adverteren op LinkedIn is het makkelijker om je te richten op bedrijven. 

De kosten

De kosten van het adverteren op LinkedIn liggen relatief hoger dan bij het adverteren op Facebook en Instagram. Je kan bij het maken van een advertentie een maximumbudget opgeven. Als je als doelstelling ‘merkbekendheid vergroten’ hebt, zal je met een maximumbudget van bijvoorbeeld €100 per week minder mensen bereiken dan wanneer je dit op Facebook en Instagram doet. Het is daarom belangrijk dat je kijkt naar wie de doelgroep is. Als jouw doelgroep particulieren zijn, is het slimmer om te adverteren op Facebook en Instagram. Bestaat jouw doelgroep uit bedrijven, dan is het weer rendabeler om te adverteren op LinkedIn. De kosten van het adverteren op LinkedIn liggen dan weliswaar hoger dan op Facebook, maar je bereikt hiermee wel een nog warmere doelgroep dan op Facebook. Het gaat bij het adverteren niet altijd om zo min mogelijk geld uit te geven, maar ook om de kwaliteit van de advertentie. Als je uit het adverteren op LinkedIn meer rendement haalt omdat jouw doelgroep daar warmer is, is het verstandiger om op LinkedIn te adverteren dan op Facebook.

Over de schrijver
Ik ben Ralph Frey, eigenaar van GoFain. Bij GoFain ontzorgen wij bedrijven van hun online marketing, waarbij we ons focussen op content marketing, webdesign en social media marketing. We verlenen op een persoonlijke wijze onze diensten en komen graag eens langs om kennis te maken.
Reactie plaatsen