Het maken van een strategieplan
02 augustus 2022 
3 min. leestijd

Het maken van een strategieplan

Online marketing vereist een goede strategie. Als je dit inzet zonder enige strategie of plan, verspil je onnodig je geld. Door een strategieplan te maken, heb je precies in kaart gebracht op welke manier je online marketing inzet. Dit zorgt ervoor dat je goed nadenkt over hoe je iets aan gaat pakken en of het geld wat je gaat besteden, het waard is. Maar welke factoren behandel je nu in een strategieplan?

Doelgroep

We blijven er in onze blogs telkens weer op hameren... doelgroep, doelgroep, doelgroep... De bepaling van je doelgroep is zo belangrijk bij marketinguitingen. Het klinkt ook logisch, toch? Het is logisch dat je je richt op de mensen die binnen je doelgroep vallen, in plaats van op de mensen die totaal geen baat hebben bij jouw product of dienst. In een strategieplan kan je zo uitgebreid mogelijk je doelgroep beschrijven waar je je op gaat richten met de komende marketinguitingen. Als je marketinguitingen doet op verschillende platformen, heb je misschien wel meer dan 1 doelgroep. Als je je doelgroep zo uitgebreid mogelijk hebt bepaald, kan je per platform kijken waar je die doelgroep kunt bereiken. Even een simpel voorbeeld: je hebt een doelgroep met een leeftijd tussen de 18 en 50 jaar. De personen tussen de 18 en 30 jaar bereik je misschien het beste via Instagram en de personen tussen de 30 en 50 jaar via Facebook. Dan heb je 1 algemene doelgroep, maar je deelt deze op in 2 doelgroepen omdat je gebruik maakt van verschillende platformen.

Doelstelling

Wat is het doel van je marketinguitingen? Dit lijkt soms logisch, maar er zijn verschillende doelstellingen die je kunt hanteren. Het kan bijvoorbeeld een directe doelstelling zijn, maar ook een indirecte doelstelling. Als je een webshop hebt, is het doel zoveel mogelijk producten te verkopen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook eerst naar leads zoeken, zodat je je doelgroep beter kunt identificeren. Je kunt je vervolgens richten op een specifiekere doelgroep, wat leidt tot meer rendement uit je marketinguitingen. Je einddoel blijft hetzelfde, maar je weg ernaartoe loopt net iets anders. Denk dus goed na wat het doel is van je marketinguitingen, of dit nu een direct of indirect doel is.

Planning en budget

We hebben tot nu toe gekeken naar het doel van de marketinguiting en op wie de marketinguitingen gericht gaat worden. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je kijkt op welke momenten je de marketinguiting uitvoert, en met welk budget. Als je een algemene marketinguiting doet voor je bedrijf, hoeft dit niet altijd op een specifiek moment. Maar vaak is het wel van toepassing dat de marketinguiting op “het juiste moment” wordt uitgevoerd. Stel: je bent een cadeauwinkel en de feestdagen staan voor de deur. Het heeft dan geen zin om je marketinguiting 1 dag voor de feestdagen uit te voeren. Dit doe je ver van tevoren, zodat je mensen ver van tevoren informeert over welke leuke cadeaus jij in je assortiment hebt voor de feestdagen. Dit klinkt allemaal logisch, maar hier worden veel fouten bij gemaakt. Zorg dus dat de marketinguiting ver van tevoren uitgevoerd wordt.

Bij de planning van de marketinguiting, hoort natuurlijk ook een marketingbudget. Vele soorten marketing zijn namelijk niet gratis. Bekijk welk beschikbaar budget je hebt binnen je bedrijf en kijk hoe je dit budget het meest optimaal in kunt zetten. Als je betere ervaringen hebt gehad op een bepaald platform ten opzichte van een ander platform, kan je het beste meer geld in dat platform steken, dan in het platform wat minder rendement behaald heeft. Als je gebruik maakt van meerdere platformen, is het wel slim om je budget te verdelen. Verdeel het budget dus over alle platformen die je gebruikt, ook als is het maar een klein deel. Je zorgt voor verschillende uitingen, waardoor je meer mensen zult aanspreken.

Content

We hebben nu gekeken naar de strategie “achter de schermen”, maar natuurlijk moet er ook iets geuit worden. Wat plaats je nu op de platformen? Als je een marketinguiting plaatst op social media, kan je een foto of video gebruiken. Als je een marketinguiting doet door middel van e-mailing, gebruik je een tekst. Ongeacht welk platform je gebruikt, is het belangrijk dat je in je uiting duidelijk maakt wat het doel en wat de boodschap is van je marketinguiting. Als je de content hebt gemaakt, kijk dan subjectief of je zelf de boodschap van de marketinguiting eruit kunt halen.

Over de schrijver
Ik ben Ralph Frey, eigenaar van GoFain. Bij GoFain ontzorgen wij bedrijven van hun online marketing, waarbij we ons focussen op content marketing, webdesign en social media marketing. We verlenen op een persoonlijke wijze onze diensten en komen graag eens langs om kennis te maken.
Reactie plaatsen