1. Beveiligde website
Allereerst is het belangrijk dat je een beveiligde website hebt. Het is gebleken dat mensen de website direct weer verlaten, als ze zien dat de website onveilig is. Het straalt geen professionaliteit uit richting de websitebezoekers. Je kunt je website heel makkelijk beveiligen, door een SSL-certificaat toe te voegen aan je domeinnaam. Dit kun je regelen bij je hostingprovider. Bij het hosten van je website, zal je zien dat je website veilig is. Om een veilige website te hosten, heb je dus geen technische kennis nodig. Dit wordt (bij goede hostingproviders) geregeld door jouw provider.
Hoe zie je nu of je een veilige of onveilige website hebt?
Het is voor jezelf belangrijk dat je weet of je een veilige of onveilige website hebt. Dit kun je op 2 manieren zien. Enerzijds kun je natuurlijk bij je hostingprovider zien of je SSL-certificaat op de juiste manier is toegewezen. De makkelijkere manier om dit te zien, is om je eigen website op te zoeken op internet. Als je je eigen website opzoekt, kun je bovenaan in de zoekbalk zien of er een slotje staat of niet. Is de website niet veilig, dan staat dit op dezelfde plek als waar het slotje staat. Er staat dan letterlijk ‘Niet veilig’. Dit is hetgeen waar mensen op afhaken en jouw website zullen verlaten.
2. Snelle laadtijd
Naast een beveiligde website, is het hebben van een snelwerkende website ook een must. Mensen hebben van zichzelf weinig geduld en een niet-snelwerkende website helpt dan niet mee. Dit heb je zelf waarschijnlijk ook. Als je iets op gaat zoeken op internet en het laden van de website duurt lang of werkt zelfs helemaal niet, dan klik je al gauw weg. Dit wil je voorkomen voor je eigen website. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld maximaal 2 seconden willen wachten totdat de websitepagina is geladen. Tóch hebben mensen het liefste dat de website binnen één seconde geladen is.
Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw website snel laadt?
Het is verstandig om te grote afbeeldingen, te lange video’s, verkeerde coderingen en onnodige plug-ins te vermijden. Als mensen een website gaan bouwen, willen ze een mooi design en zoveel mogelijk op te website plaatsen. Maar daardoor wordt je website te ”zwaar”, waardoor de laadtijd flink omhoog gaat.
3. Makkelijk te navigeren
Mensen willen vanuit zichzelf gemak. Dat heeft iedereen. En dat is logisch, want waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het makkelijk kan. Dit willen mensen ook als ze iets gaan zoeken op een website. Het is daarom belangrijk dat jouw website simpel te gebruiken is en dus een makkelijke navigatie heeft. Dit is makkelijk te realiseren met een duidelijk menu. Hierin kunnen mensen navigeren tussen de websitepagina’s. Maak deze duidelijk zichtbaar op de website en maak deze niet te vol met allerlei informatie, maar zorg dat deze enkel dient als navigatie.
Veel bezochte websitepagina’s zijn: de homepagina (vanzelfsprekend), de over ons pagina, de pagina waar je je dienst en/of product op plaatst en de contactpagina. Dit zijn dan ook de meest standaard pagina’s die je op vrijwel iedere website voorbij ziet komen. Zorg ervoor dat mensen makkelijk kunnen wisselen van pagina's. Is dit onduidelijk, dan zal de bezoeker sneller afhaken en je website verlaten.
4. Mobielvriendelijke website
Op het moment dat je jouw website gaat bouwen, kies je er natuurlijk voor om deze op je computer of laptop te gaan bouwen. Maar dat neemt niet weg dat bezoekers jouw website op mobiel kunnen bekijken. Daarom is het belangrijk dat jouw website ‘mobile friendly’ (vertaling: mobielvriendelijk) is. Als je de website aan het bouwen bent en je ziet het resultaat, dan wilt dit niet zeggen dat dit resultaat op dezelfde manier wordt getoond op mobiel. Dit komt natuurlijk doordat de schermresolutie anders is. Het is daarom slim om tijdens het bouwen van je website regelmatig te kijken hoe je website eruit zal komen te zien op mobiel.
Maar waarom is een mobielvriendelijke website nu zo belangrijk?
Vrijwel iedereen heeft een mobieltje. En iedereen die een mobieltje heeft, neemt deze elke dag met zich mee. Een computer of laptop neem je niet altijd met je mee. Als er iemand jouw website wilt bezoeken, gaat dit dan sneller op een mobieltje dan op een computer of laptop. De meeste websitebezoekers en aankopen van jouw website komen via mobiel. Dat is de reden waarom jouw website ‘mobile friendly’ moet zijn. De meeste software voor het bouwen van websites, hebben de functie dat de website tijdens het bouwen automatisch mobielvriendelijk wordt gemaakt.
5. Professionele en functionele uitstraling
Een logische factor voor een must van je website is natuurlijk een professionele, maar ook functionele uitstraling. Naast dat jouw website je leads en klanten moet opleveren, is je website toch ook het visitekaartje van je bedrijf. Tegenwoordig zoeken mensen direct op internet naar je bedrijf als ze jouw bedrijfsnaam hebben horen vallen. Dit is dan voor die persoon ook direct de eerste indruk van jouw bedrijf. En aangezien je altijd maar één eerste indruk hebt, moet deze goed zijn. Een onprofessionele website gaat je hierbij niet helpen.
Maar hoe weet je nu of je een professionele en functionele uitstraling hebt op je website? Want dat heeft toch te maken met smaak?
Als je je eigen website wilt gaan bouwen, is het belangrijk dat je het juiste design kiest. Zorg dat dit een professioneel, maar ook zeker een functioneel design is. Controleer dit door na het bouwen van je website binnen je kenniskring te vragen wat mensen van jouw website vinden, voordat je deze lanceert. Ligt jouw expertise niet bij het bouwen van websites en heb je helemaal geen idee welk design je moet kiezen, dan kun je er voor kiezen om het bouwen van je website uit te besteden aan een externe partij. Dit kost dan wel geld, maar levert wel een professionele website op.
6. Overzicht en rust in de websitepagina’s
Zorg voor overzicht en rust in je pagina’s. Stop ze niet vol met informatie, waardoor de bezoeker door de bomen het bos niet meer ziet. Dit ligt in lijn met de professionele en functionele uitstraling. Enerzijds kun je overzicht en rust aanbrengen in het design en anderzijds in de teksten. Dit kun je doen door regelmatig een alinea of opsomming te gebruiken.
Zorg ervoor dat het design van je website rust uitstraalt. Dit doe je door al bijvoorbeeld verschillende achtergrondkleuren te gebruiken en deze af te wisselen tussen alle “alinea’s” op je website. Zo geef je indirect aan mensen aan dat er een nieuw onderwerp op je website aan bod komt. Let hierbij wel op dat je niet alle kleuren van de regenboog gaat gebruiken, maar gebruik bijvoorbeeld alleen wit en lichtgrijs. Daarnaast is het slim om tussen de onderwerpen op je pagina een kleine ruimte te houden. Zo zorg je ervoor dat niet alle elementen bovenop elkaar staan en het voor de bezoeker onduidelijk wordt.
Naast het design kun je ook in je teksten zorgen voor rust. Schrijf niet te lange teksten op pagina’s als over ons, diensten en contact. Wil je de expertise delen die je hebt en mensen informeren? Zet deze kennis dan in blogs en plaats dit apart op je website.
7. Geen afleiding in je verkooppagina’s
Je bouwt je website met een bepaald doel. Dit is om te laten zien wie je als bedrijf bent, maar ook om leads en klanten te krijgen. Maar ook elke losse pagina op je website heeft een bepaald doel. Bouw je een verkooppagina voor je product of dienst, dan is het doel (de call-to-action, ofwel CTA) dat mensen dat product of die dienst van je afneemt. Als je zo’n pagina gaat bouwen, is het slim om alle andere afleidingen te vermijden. Laat knoppen naar je andere pagina’s of social media hierbij achterwege.
Gebruik daarnaast per pagina ook maar één CTA. Je wilt dat jouw doel voor die pagina uitkomt. Een simpel voorbeeld: Stel je hebt een pagina met vier CTA’s. De bezoeker bekijkt je pagina en zal kiezen voor een CTA. Eén van die vier CTA’s is je gewenste actie. Je hebt dan 25% kans dat jouw gewenste doel wordt vervuld. Gebruik je maar één CTA, dan is dit 100% (tenzij iemand natuurlijk helemaal weggaat, maar laten we daar niet vanuit gaan!).
Kortom: richt je per verkooppagina op één call-to-action, om een verkleinde kans op je gewenste doel te voorkomen.
8. Aanbod direct duidelijk maken
De homepagina is vaak de pagina die mensen als eerst van jouw website zien. Tenzij je je richt op een verkooppagina waarvan je wilt dat mensen deze zien, maar daar gaan we voor nu even niet vanuit. Op veel homepagina’s van verschillende website is niet direct duidelijk wat ze nu precies doen of is er geen duidelijke optie om hier naartoe te navigeren. Hierom zullen bezoekers sneller afhaken. Ze komen over het algemeen naar jouw website om te bekijken wat je aanbiedt en als dit niet vrijwel direct duidelijk wordt, haken mensen af. En dat is natuurlijk zonde!
Zorg er dus voor dat op je homepagina duidelijk is wat je aanbiedt of dat er een directe optie is om naar de pagina te gaan waar je dit weergeeft. Dit zal ervoor zorgen dat mensen langer op je website zullen blijven en dus meer over jouw bedrijf te weten zullen komen.